روش های تسکین درد در طول پروسه زایمان
چگونگی انقباضات ، میزان و زمان حداکثر دردها ؟؟؟؟
انقباضات آرام آرا شروع میشوند و با فاصله زیاد . در ابتدا انقباضات و درهایی شبیه به زمان پریود تجربه می کنید ولی تفاوت آن ها با پریود ها این است که به صورت متناوب تجربه می کنید . یعنی اینکه یکسره و مداوم انقباض و درد نخواهید داشت .در ابتدا یک زمان کوتاه انقباض زمان طولانی آرامش خواهید داشت (به اینکه توجه داشت باشید انقباضات زایمانی مداوم نیستند .)
شما در این حالت در فاز نهفته هستید یا فاز غیر فعال این مرحله ممکن است چند ساعت یا حتی چندین روز ادامه داشته باشد که در هر دو صورت طبیعی است
بعضی از ماران باردار بسیار نگران می شوند که چرا انقباضات و دردهای پراکنده و قابل تحمل دارند و لی شدید نمی شوند خبر خوب این است که اغلب این دسته افراد با همین انقباضات انقباضات قابل تحمل ، باز شدن دهانه رحم را هم تجربه می کنند و گاهی تا 3 و یا 4 سانت هم دهانه رحم باز می شود بدون اینکه چندان اذیت شوند
پس اگر فاز نهفته شما طولانی شد خوشحال باشید .
درفاز نهفته معمولاً دردها قابل تحمل هست ولی در فاز فعال دردها شدید میشه و راهکارهایی که در ذیل توضیح میدم راهکارهایی هست که در فاز فعال بسیار موثر است .
1. استفاده از دوش سیار آب گرم ، از این بابت میگم سیار که بتونید دوش را با فشار آب مناسب روی شکم یا کمر بر حسب اینکه کدومقسمت بیشتر درد داره بگیرید و استفاده کنید .
2. استفاده از باد گرم سشوار که در زمان انقباضات می تونه جایگزین مناسبی برای دوش آب گرم باشد . خصوصاً اگر در بیمارستانی که برای زایمان انتخاب کرده اید وان ندارد .
3. استفاده از روغن سیاهدانه ، این روغن برای ماساژ کمر بسیار مناسب و تسکین دهنده است خصوصاً در زمانی که مادرخسته میشود می تواند به صورت برعکس روی صندلی بنشیند و همراه کمر مادر را از بالا تا پایین با روغن سیاهدانه ماساژ بدهد تا مادر آرامش پیدا کند . زایمان می تواند بسیار بسیار کمک کننده باشد و فواید بسیار زیادی دارد .
برای اینکه مکانیسم تکنیک تنفس در کاهش درد را توضیح بدم لازم هست ابتدا مکانیسم درک درد را بدانید خوشبختانه ذهن انسان قادر نیست دو موضوع را به طور همزمان به یک اندازه درک کند .
درنتیجه تمرکز ذهن و درک حداکثری روی موضوعی خواهد بود که برای شما اولویت دارد
همچنین این موضوع را نیز باید بدانید که زمانی که رحم شما در حالت انقباض میرود سرعت جریان خون در رحم و بالطبع در جفت کم می شود یعنی خون حاوی اکسیژن کمتری به جنین میرسد پس اگر شما در حین انقباضات به درستی تنفس کنید در همان مقدار خونی که به جنین می رسد مقدار اکسیژن بیشتری تزریق کرده اید .
و جنین در حین زایمان هوشیارتر و اکتیوتر متولد می شود نحوه تنفس شما در اکسیژن رسانی به مغز جنین درزمان زایمان بسیار اهمیت دارد .
این نکته را نیز بدانید معمولاً در روز زایمان ، خانم هایی که دچار ترس و اضطراب و نگرانی میشوند با سرعت بالایی تنفس دارند (نفس نفس میزنند ) این نوع تنفس بسیار سطحی است و مقدار اکسیژن خون را به شدت کاهش می دهد .
این موضوع را نیز باید اضافه کنم که در هر مرحله از پروسه زایمان نحوه تنفس متفاوت است نحوه تنفس در فاز غیر فعال متفاوت از فاز فعال است نحوه تنفس در زایمان همراه با اپی زیاتومی با تنفس در زمانی که قرار است شما برش نخورید و همچنین اگر قرار است تحت اپیدورال زایمان کنید متفاوت است
اگرمایلید این اطلاعات را کسب کنید (پکیج تکنیک های تنفسی از فروشگاه سایت مامادانا قابل تهیه است )
و اما تاثیر تکنیک های تنفس بر تسکین درد :
از آنجایی که ذهن ما قدرت تمرکز روی یک موضوع را داره وقتی شما تمرکز می کنی روی این که در چه زمانی با کدوم تکنیک تنفسی ، اکسیژن بهتری به جنین ات برسونی ، ذهن توانایی درک اکثری رو نسبت به درد از دست میده ، چون تمام بدن مادر در راستای رساندن اکسیژن بیشتر به جنین هست . پس خود به خود درد را در حد کمتری احساس و درک می کنی .
استفاده از این مکانیسم در کاهش میزان درد بسیار حیرت انگیز هست و بارها و بارها مادران آموزش دیده ، اذعان می کنند که موثرترین روش در کاهش حس درد به کارگیری تکنیک های تنفسی بوده است .
حداکثر درد چه زمانی احساس می شود ؟
تا زمانی که دهانه رحم تا 6 سانت باز می شود معمولاً دردها قابل تحمل هستند و با روش های فوق الذکر تعداد بسیار زیادی از مادران این مدت را پشت سر می گذارند و حتی بارها شنیده ام که می گویند اگر در این حد باشد مشکلی ندارم از حدود 7 تا 9 سانت دردها بیشتر می شوند شاید بهتر است بگوییم ماکزیمم درد بین 7 تا 9 سانت احساس می شود که بهترین روش برای تسکین درد در این مرحله بکارگیری تکنیک تنفس مخصوص این مرحله و استفاده از باد گرم سشوار است این دو روش همزمان در تسکین دردها اثر بخش هستند .
از 9 تا 10 سانت و پس از آن ، شما احساس فشار خواهید داشت و درد را در این مرحله به صورت خیلی کمتری احساس می کنید چون سر جنین کاملاً پایین آمده و فشار زیادی به روده ها و مقعد وارد می شود به همین علت شما احساس زور زدن را تجربه می کنید نه درد .